Met goede verzuimbegeleiding kun je preventief echte probleemsituaties voorkomen. Het is daarme een bedrijfsstrategie waarmee je de productiviteit en gezondheid van je werknemers kunt managen. Ook al kost goede verzuimbegeleiding tijd en geld, je voorkomt hiermee hoge kosten aan ziekteverzuim door verlaging van het aantal ziektedagen. Dit komt uiteindelijk weer ten goede aan je omzet.
WAT IS VERZUIMBEGELEIDING?
Verzuimbegeleiding is het begeleiden en ondersteunen van een zieke medewerker tijdens verzuim en re-integratie. (link toevoegen, bijv.
Re-integratie - Kennisbank | Sazas)
Als werkgever zorg je er voor dat je je medewerkers zo goed mogelijk door het verzuimproces helpt. Hierdoor zijn ze sneller weer volledig gezond en kunnen zij sneller het werk hervatten. Goede verzuimbegeleiding is onlosmakelijk verbonden met goed werkgeverschap. Lees hier meer over verzuimbegeleiding (link toevoegen - bijv.
Verzuimbegeleiding - snel weer aan het werk! - HR Navigator
VERPLICHTINGEN BIJ VERZUIM
Naast goed werkgeverschap heb je ook te maken met wettelijke verplichtingen. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je als werkgever zorgen voor een veilige en gezonde werkplek en moet je zorgen voor verzuimbegeleiding als een medewerker ziek wordt. In de Wet verbetering poortwachter staan alle stappen die je als werkgever moet nemen om een zieke medewerker te begeleiden naar snel herstel. Tijdens de eerste twee jaar ziekte moet je als werkgever verschillende acties uitvoeren. Zo moet je onder andere een probleemanalyse opstellen na 6 weken ziekte, een plan van aanpak opstellen na 8 weken ziekte, op regelmatige basis voortgangsgesprekken voeren en een melding maken bij het UWV na 42 weken ziekte. Doe je dit niet dan kan je worden verplicht om maximaal één jaar langer het loon door te betalen als de medewerker na twee jaar nog ziek is.
DE RELATIES MET JE WERKNEMERS VERBETEREN
Elke werknemer kan ziek worden. Langdurige ziekte kan echter funest zijn voor je onderneming. Verzuimbegeleiding doe je vanuit goed werkgeverschap en de wettelijke verplichtingen die je hebt, maar je bereikt er veel meer mee. Je bouwt een betere relatie op met je werknemers en als je vaker het gesprek aan gaat, krijgen je medewerkers het gevoel dat ze gezien worden. Dit zorgt voor meer motivatie en betrokkenheid bij de organisatie. Het leidt tot een hogere werknemerstevredenheid en een beter teammoraal. Wanneer je ervoor zorgt dat de relatie met je werknemers goed is dan blijven ze vaak ook langer bij je indienst. Hiermee bindt je de kennis die je in huis hebt aan je onderneming.
Snel de juiste hulp bij psychische klachten van een medewerker?
Schakel dan de hulp in van Psyned, expert bij re-integratie na psychische klachten.
BETERE WERKOMSTANDIGHEDEN CREEREN
Verzuimbegeleiding helpt ook bij het creëren van meer gunstige werkomstandigheden voor medewerkers. Wanneer je regelmatig het gesprek aangaat met je (zieke) werknemers dan heb je de mogelijkheid om problemen aan te pakken en verbeteringen door te voeren. Wanneer en medewerker zich vrij voelt om zijn of haar zorgen uit te drukken en met ideeën te komen dan leidt dat opnieuw tot meer betrokkenheid en motivatie. Personeel wilt zich gehoord voelen, kansen krijgen en de vrijheid hebben om prestaties te kunnen leveren. Hiervoor hebben zij de juiste tools nodig die jij kan leveren als je weet waar zij behoefte aan hebben. Wees dus niet bang om het open gesprek te voeren. Je verbeterd de communicatie en de werkomstandigheden.
DE VOORDELEN VAN VERZUIMBEGELEIDING
HULP BIJ VERZUIMBEGELEIDING
Gelukkig hoef je verzuimbegeleiding niet alleen te doen. Op een aantal aspecten ben je zelfs verplicht om je bij te laten staan door een deskundige. Een van deze deskundige is bijvoorbeeld de bedrijfsarts (link toevoegen). Deze beoordeeld de ziekmelding van je werknemer. Hij richt zich daarbij op het functioneren van de werknemer en niet op de klachten. Hij kijkt naar wat de werknemer nog wel kan, rekening houdend met zijn beperkingen. Daarnaast is het ook handig om een casemanager en andere arbeidsexperts in te zetten.
Met goede verzuimbegeleiding bereik je zoveel meer dan alleen maar de medewerker weer aan het werk te krijgen. Het geeft je inzicht, kansen om je bedrijfsvoering te optimalieren en hopelijk ook de overtuiging om je medewerkers te laten floreren door hun inbreng en ideeën ter harte te nemen. Als je verder geïnformeerd wilt worden bekijk dan eens de site van
Verzuimbegeleiding - snel weer aan het werk! - HR Navigator (LINK TOEVOEGEN)
Zij hebben een bewezen staat van dienst en kunnen jou goed adviseren en van de juiste arbeidsexperts voorzien.
Risico's in je branche
Ben je ondernemer in de bouw, detailhandel, groothandel, horeca, persoonlijke of zakelijke dienstverlening? Bekijk dan de branchepagina's (link toevoegen)
Verzekeringen voor ondernemers op een rij I De Goudse Verzekeringen (LINK TOEVOEGEN)
met verzekeringen en handige links.
Alle rechten voorbehouden © 2024 Aftrekposten voor ondernemers