Tips voor het vinden van een studentenkamer

Brandon Griggs

TIPS VOOR HET VINDEN VAN EEN STUDENTENKAMER

Het vinden van woonruimte als student is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. De woningnood in Nederland is enorm en het is momenteel een zeer slechte periode om op zoek te gaan naar een kamer of appartement. De vraag naar studentenhuisvesting is groter dan ooit, terwijl het aanbod niet voldoende toereikend is om aan die vraag te voldoen.

 

DE HUIDIGE WONINGNOOD VOOR STUDENTEN

Momenteel zijn er duizenden studenten, zowel uit binnen- als buitenland, die op zoek zijn naar een woning in Nederland. Elk jaar starten duizenden nieuwe studenten met hun opleiding aan een Nederlandse hogeschool of universiteit, wat de druk op de woningmarkt verder verhoogt. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat voor het eerst op zichzelf wonen tijdens hun studie, wat betekent dat de vraag naar studentenhuisvesting de komende jaren alleen maar zal toenemen. Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van de uitdaging die voor je ligt. De kans dat je meteen een betaalbare kamer of appartement vindt, is klein. De woningmarkt is overspannen en voor veel studenten kan het zelfs maanden duren voordat ze daadwerkelijk een plek hebben gevonden om te wonen.

 

LANDELIJK ACTIEPLAN STUDENTENHUISVESTING 2022-2030

De Nederlandse overheid heeft een Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030 gepresenteerd, waarin wordt ingezet op een uitbreiding van 60.000 studentenwoningen in de periode van 2022 tot 2030. Dit plan wordt ondersteund door gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers, studenten en het Rijk. Dit biedt perspectief voor de toekomst, aangezien er in de komende jaren dus meer aanbod zal zijn voor studenten.

 

TIPS OM TUSSEN 2025 EN 2030 WOONRUIMTE TE VINDEN

Ondanks de lastige situatie zijn er verschillende manieren waarop je toch kunt proberen een kamer te bemachtigen:

 

Inschrijven bij een woningstichting of overkoepelende organisatie

Veel studenten beginnen hun zoektocht naar woonruimte door zich in te schrijven bij woningstichtingen of overkoepelende organisaties die zich richten op studentenhuisvesting. Denk bijvoorbeeld aan organisaties zoals DUWO, SSH, of woningcorporaties in de stad waar je gaat studeren. Hoewel het tegenwoordig wel 10 jaar kan duren om in aanmerking te komen voor een kamer via deze kanalen, is het absoluut de moeite waard om je in te schrijven. Veel van deze stichtingen bieden kamers via een lotingssysteem, wat betekent dat er ook kansen zijn, zelfs als je pas bent ingeschreven.


Facebookgroepen en oproepen voor kamergenoten

Via Facebookgroepen kunnen studenten oproepen doen voor beschikbare kamers of nieuwe kamergenoten. Dit is vaak een snelle manier om in contact te komen met anderen die op zoek zijn naar een huisgenoot of die hun kamer tijdelijk aanbieden. Het is ook mogelijk om zelf een oproep te plaatsen en zo je netwerk uit te breiden. Deze groepen kunnen erg druk zijn, dus houd je ogen goed open en reageer snel op interessante aanbiedingen. Wees wel waakzaam voor oplichting, want helaas komt oplichting op de woningmarkt steeds vaker voor. Wees altijd voorzichtig met advertenties die te mooi lijken om waar te zijn. Betaal nooit zomaar geld vooraf en wees sceptisch over verhuurders die je vragen om een grote aanbetaling voordat je de woning hebt gezien. Vertrouw alleen op erkende kanalen en nooit op onbekende personen die je via een forum of social media benaderen.


Netwerken

Het vinden van een woning kan soms net zo veel te maken hebben met wie je kent, als met wat er beschikbaar is. Vertel iedereen in je omgeving dat je op zoek bent naar een kamer. Via via kom je vaak in aanraking met mensen die wel een kamer aanbieden of die iemand kennen die een kamer heeft. Netwerken is dus een krachtig hulpmiddel in je zoektocht.


Wordt lid van een studentenvereniging
Het lidmaatschap van een studentenvereniging kan niet alleen helpen om je studie te verrijken, maar het kan ook waardevol zijn voor je zoektocht naar woonruimte. Vaak hebben studentenverenigingen contacten met woningcorporaties of andere netwerken die kamers aanbieden. Ook kan het zijn dat de vereniging zelf kamers deelt of aanbied. Bovendien kun je via de vereniging ook andere studenten leren kennen die mogelijk op zoek zijn naar een huisgenoot of die je kunnen doorverwijzen naar tijdelijk beschikbare woonruimte, bijvoorbeeld van studenten die een half jaar in het buitenland stage gaan lopen.


Overweeg anti-kraak wonen

Een andere optie die steeds populairder wordt onder studenten is het huren van een anti-kraak woning. Anti-kraak wonen houdt in dat je een tijdelijke woning krijgt in een pand dat leegstaat en wacht op verbouwing of verkoop. Dit is vaak een betaalbare manier om een plek te vinden, vooral in steden waar het aanbod van reguliere studentenkamers schaars is. Het nadeel is dat de huur vaak tijdelijk is en dat de voorwaarden strenger kunnen zijn dan bij een gewone huurwoning, maar voor de juiste student kan het een interessante optie zijn om snel een betaalbare woning te vinden.

 

BETROUWBARE ORGANISATIES VOOR STUDENTENHUISVESTING

Er zijn verschillende betrouwbare organisaties waar je als student terecht kunt voor het vinden van woonruimte:

  • DUWO: Een van de grootste verhuurders van studentenkamers in Nederland, met kamers in diverse studentensteden.
  • SSH: Ook SSH biedt een breed scala aan studentenhuisvesting, met een focus op betaalbare kamers in grotere steden.
  • Kamernet: Een platform waar studenten en verhuurders kamers kunnen aanbieden en zoeken.
  • Studentenwoningweb: Dit is een platform waar je je kunt inschrijven voor beschikbare studentenkamers in verschillende steden.

 

De zoektocht naar woonruimte als student is in de huidige tijd bijzonder uitdagend. De woningnood is groot en de concurrentie om een kamer te bemachtigen is heftig. Toch zijn er verschillende manieren waarop je aan woonruimte kunt komen, zoals je in te schrijven bij woningstichtingen, gebruik te maken van Facebookgroepen, netwerken, lid te worden van studentenverenigingen en antikraak wonen te overwegen. Daarnaast biedt het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030 hoop voor de toekomst door uitbreiding met 60.000 studentenwoningen. Dus ondanks de moeilijke situatie zijn er nog steeds mogelijkheden. Wees geduldig en blijf actief op zoek! 

    unsplash