Wat moet je allemaal regelen bij de start van je onderneming? Als startende ondernemer komt er veel op je af. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op alle uitdagingen die je mogelijkerwijs kunt verwachten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk en het zorgt ervoor dat je precies weet wat je wanneer moet doen. In dit artikel vertellen wij je wat je allemaal moet regelen als je een bedrijf start. Zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent om van start te gaan.
REGISTRATIE BIJ DE KAMER VAN KOOPHANDEL EN DE BELASTINGDIENST
Als eerst moet je jouw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je ontvangt bij de inschrijving een uittreksel met daarop jouw eigen unieke KvK nummer. Nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel wordt de Belastingdienst automatisch geïnformeerd. Binnen 2 weken ontvang je per post een btw-nummer. Ook dit nummer is uniek en gebruik je wanneer je btw-aangifte moet doen. Wanneer je een bedrijf gaat voeren zonder dat je jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven riskeer je een boete. Voorkom deze boete en schrijf je zo snel als mogelijk in.
Tip, controleer van te voren of de door jou bedachte bedrijfsnaam al bestaat. Mocht dat zo zijn dan mag dit bedrijf niet in jouw regio gevestigd zijn en ook niet dezelfde bedrijfsactiviteiten verrichten. Dit is niet toegestaan bij de Kamer van Koophandel, maar dit wil je zelf ook niet. Wanneer zij een slechte bedrijfsreputatie hebben dan kan het zijn dat je daar ten onrechte mee geassocieerd of verward wordt. Ook wil je niet dat een potentiële klant jouw concurrent vindt bij een Google Search actie terwijl deze naar jou op zoek is.
Bij Bridgefund regel je in 5 minuten zelf online een zakelijk krediet en heb je dezelfde dag het geld nog op je rekening.
Geeft een zakelijk krediet tot 100.000 en je betaald allen kosten over het opgenomen bedrag.
Geen afsluitkosten of servicekosten.
NAAM, WEBDOMEIN EN SOCIAL MEDIA VASTLEGGEN
Heb je al een naam voor je onderneming bedacht? Controleer zo snel mogelijk of hiervoor het domeinnaam nog beschikbaar is en leg deze vast. Naast .nl zijn er nog heel veel andere extensies waarmee je goed gevonden wordt. Ook het meteen vastleggen van je social media kanalen is aan te raden. Regel dit nog voordat je je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Er zijn bedrijven die nieuwe inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel afgaan en de domeinnaam van een startende ondernemer wegkapen. Zorg dat dit jou niet overkomt!
VERGUNNINGEN, CERTIFICATEN EN DIPLOMA'S
Controleer van te voren of je voor de uitvoering van jouw bedrijf een vergunning, certificaat of diploma's nodig hebt. In een aantal branches heb je een vergunning nodig voordat je kunt beginnen, denk bijvoorbeeld aan de horeca, taxivervoer en de beveiliging.
EEN GOEDE BOEKHOUDING OPZETTEN
In het begin kun je er prima voor kiezen om je boekhouding zelf te doen. Er zijn veel gratis online boekhoudprogramma's waarmee je dit gemakkelijk zelf kan opzetten. Als jouw bedrijf sterk groeit dan kun je het beste kiezen voor een boekhouder (LINK TOEVOEGEN). Een boekhouder houdt jouw boekhouding op orde en kan jou goed adviseren in financiële voordelen en belastingaangiftes. Met een goede boekhouder ben je ervan verzekerd dat je niets over het hoofd ziet en alles tot de puntjes verzorgd wordt. Dat scheelt jou tijd en die kun je weer in je core business steken.
Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma waar alle essentiële functionaliteiten geboden worden en waarbij je niet overspoelt raakt met informatie die je niet nodig hebt? Start dan vandaag nog met een van deze programma's.
EEN GOEDE MARKETING STRATEGIE OPZETTEN
Denk goed na over waar je naartoe wilt groeien met je onderneming. Probeer een goed beeld te krijgen van wie jouw doelgroep is en welke marketingkanalen voor deze doelgroep geschikt zijn. Zo zal een gehoorapparaat promoten via Snapchat waarschijnlijk minder goed lopen dan wanner je dat via Facebook zou doen. Bedenk dus goed welk kanaal het meest geschikt is om jouw doelgroep te bereiken en behaal zo meer omzet en hogere winsten. Enkele voorbeelden van marketingkanalen zijn social media, e-mailmarketing, influencers, betaalde google advertenties en tv- en radioreclamespots.
INVESTEERDERS, DONATEURS EN SUBSIDIES
Wanneer je een helder en duidelijk businessplan met begroting op tafel kan leggen dan schept dat niet alleen duidelijkheid voor jezelf. Het biedt je de mogelijkheid om met potentiële investeerders om de tafel te gaan zitten en je krijgt meer inzicht in mogelijke subsidies. Kijk eens op www.rvo.nl. Hier vind je alle subsidies terug die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beschikbaar stelt in diverse branches.
WERKKLEDING
Het wekt vertrouwen op bij klanten als zij een bedrijf en haar medewerkers kunnen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de monteur van de internetprovider, die wil je herkennen bij aankomst. Een jas, broek of hemd laten bedrukken is daarom een goed idee. Het bedrukken van kleding is fiscaal gunstig, omdat je de BTW terug kan vragen.
Alle rechten voorbehouden © 2024 Aftrekposten voor ondernemers