FACTORING
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Een ondernemer draagt zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringsmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de ondernemer binnen 24 uur zijn geld. De ondernemer hoeft dus niet meer te wachten totdat de facturen betaald worden. Bij factoring besteed de ondernemer de debiteurenportefeuille over aan de factor. Deze uitbesteding kan zich beperken tot slechts de financiering van de debiteurenportefeuille, maar de ondernemer kan er ook voor kiezen het debiteurenbeheer en incasso uit te besteden aan de factor waardoor de gehele debiteurenadministratie wordt overgenomen door de factor.
VOOR WIE IS FACTORING INTERESSANT?
Factoring is interessant voor elke ondernemer die niet langer wil wachten op zijn geld. Ook voor ZZP'ers is factoring interessant, immers hoe meer tijd er in de corebusiness gestoken kan worden hoe meer omzet er gedraaid kan worden. De administratie (gedeeltelijk) uitbesteden kan dan heel aantrekkelijk zijn. Hoe langer een betaling uitblijft hoe groter het gat wordt en dat kan nare gevolgen hebben. Ondernemen is risico nemen maar bij goed ondernemerschap hoort ook risico's verkleinen daar waar mogelijk.
DE VOORDELEN VAN FACTORING
DE NADELEN VAN FACTORING
Bij Qeld.com (LINK TOEVOEGEN) regel je in 5 minuten zelf een zakelijke lening. Als je deze digitaal ondertekent heb je dezelfde dag nog het geld op je rekening. Geeft een zakelijk krediet van 1.000 tot 200.000 voor 6 tot 18 maanden looptijd. Eerder aflossen is mogelijk.
VORMEN VAN FACTORING
Er zijn verschillende vormen van factoring. Zo kunnen ondernemers kiezen om de facturen alleen te laten voorschieten of om de gehele debiteurenportefeuille over te dragen. Ook is het mogelijk om het risico van wanbetaling en het incassotraject over te dragen aan de factor.
TRADITIONELE FACTORING
Traditionele factoring is een doorlopend krediet op basis van de debiteurenportefeuille. In ruil voor dit krediet betaalt de ondernemer een percentage van de omzet of een vast bedrag per jaar aan de factormaatschappij. Er zijn verschillende aanbieders, waaronder ook banken. Het debiteurenbeheer en het betalingsrisico kunnen bij deze vorm van factoring meestal niet overgedragen worden. De kenmerken van traditionele factoring zijn:
AMERICAN FACTORING
American factoring is factoring op basis van individuele facturen of een serie facturen. De ondernemer kiest zelf welke factuur wel of niet wordt uitbesteed. De kosten zijn een klein percentage van het factuurbedrag, hier zijn het betalingsrisico en het invorderingsproces bij inbegrepen. De kenmerken van American factoring zijn:
REVERSE FACTORING
Reverse factoring werkt precies andersom. Hier betaald het factoringsbedrijf de openstaande rekeningen van de ondernemer zelf vooruit. Je kunt ook wel zeggen bij traditionele en American factoring besteed je de debiteurenportefeuille uit en bij reverse factoring de crediteurenportefeuille. De eigen betalingsverplichtingen aan leveranciers worden dus gefinancierd door de factoringmaatschappij en deze worden later terugbetaald. Hiermee kan de ondernemer uitgaande betalingen op een later moment betalen. Kenmerken reverse factoring:
New10.com (LINK TOEVOEGEN) biedt een zakelijke lening of krediet tegen redelijke rente-percentages en voorwaarden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro, beoordeelt aanvragen snel en werkt geheel online.
DE KOSTEN VAN FACTORING
De kosten van factoring lopen uiteen. Ze liggen doorgaans tussen de 2 en 8% van het factuurbedrag. De kosten worden aan de hand van een aantal factoren bepaald. Denk bijvoorbeeld aan rente, risico, beheer en administratiekosten. Daarnaast worden de kosten ook bepaald door:
FACTORINGSBEDRIJVEN
Factoring hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Ben je op zoek naar een factoringsbedrijf die bij jou past en jou kan ontlasten? Waarbij betalingsrisico's verleden tijd zijn en je geen tijd meer kwijt bent aan debiteurenbeheer? Vraag dan vandaag een vrijblijvende offerte aan bij een van deze factoringsbedrijven.
Tip: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.
Alle rechten voorbehouden © 2024 Aftrekposten voor ondernemers