Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte.

Wanneer je zelf verzekeringnemer, verzekerde en begunstigde bent dan mag je in een aantal gevallen

de premies aftrekken van de inkomstenbelasting.


VOOR WIE IS EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING INTERESSANT?

Als ZZP'er of zelfstandige ben je niet via een werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat je een groot risico loopt tijdens ziekte, als je invalide wordt of een ongeval krijgt. Geen onbelangrijke verzekering dus, zeker als je de kostwinnaar bent. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet goedkoop. Gelukkig mag je de premies aftrekken wanneer de verzekering als voorwaarde heeft dat deze periodieke uitkeringen uitkeert bij invaliditeit, ziekte of ongeval. Een voorbeeld van een periodieke uitkering is wanneer je maandelijks een uitkering krijgt van € 700.


WANNEER MAG JE DE PREMIES NIET AFTREKKEN?

Let goed op bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In een aantal gevallen mag je de premies namelijk niet aftrekken:

  • premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die het verzekerde bedrag in 1 keer uitkeert
  • premies waarbij je het bedrag wel periodiek krijgt uitbetaald, maar de totale hoogte van dat bedrag van tevoren vaststaat


Wanneer jouw werkgever een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou afsluit dan mag je deze niet aftrekken. De werkgever brengt de premie in mindering op het brutoloon en houdt dus al rekening met de loonheffing. Sluit iemand anders dan jouw werkgever een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, waarbij jij verzekerde en begunstigde bent? Dan mag je de premie alleen aftrekken als je zelf de premie aan de verzekeraar verschuldigd bent. Dit kun je aantonen door een 'premieverschuldigdheidsclausule' op jouw naam op de verzekering te plaatsen.

Zorg goed voor je nabestaanden met een overlijdensrisicoverzekering

MAAK JE ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING PERSOONLIJK

Je kunt je arbeidsongeschiktheidsverzekering op jouw eigen situatie toespitsen. Er zit een groot verschil tussen wanneer je een fulltime of parttime zelfstandig ondernemer bent. Heb je er nog een baan naast dan kun je er voor kiezen om een wachttijd in te stellen. De verzekering keert dan pas uit na de door jou ingestelde periode. Maar je kunt ook de eindleeftijd instellen, de opbouw van de korting, wel of geen inflatie laten toepassen en de betaaltermijnen instellen.


Zoals eerder gezegd zijn de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet mild. Een goede vergelijking kan al snel duizenden euro’s schelen. Bekijk hieronder de AOV verzekeraars waarvan wij denken dat ze geen rare beperkingen in de voorwaarden hebben opgenomen. Wij vinden dat ziekte altijd gedekt moet zijn, ook wanneer deze niet door een ongeval wordt veroorzaakt, je een risicovolle sport beoefend, ziekte een psychische oorzaak heeft of geen gangbare ziekte is. Lees altijd de kleine lettertjes, dat voorkomt een hoop gedoe achteraf.

unsplash