De BTW verleggen bij buitenlandse opdrachten

In Nederland moet je in de meeste gevallen omzetbelasting in rekening brengen bij je klant en deze ook weer afdragen aan de Belastingdienst. Wanneer je diensten of goederen in het buitenland levert dan is de kans groot dat je de omzetbelasting moet gaan verleggen volgens de verleggingsregeling.


WEL OF GEEN BTW VERLEGGEN 

Om te bepalen of je de omzetbelasting wel of niet moet verleggen kijk je naar 2 dingen: lever je aan een bedrijf of aan een particulier en is je afnemer binnen of buiten Nederland gevestigd.


Wanneer jouw afnemer een particulier is en geen btw-identificatienummer heeft dan geldt in de meeste gevallen dat de dienst fiscaal belast is in Nederland. Dat houdt in dat je op de factuur de Nederlandse btw in rekening brengt. Is jouw afnemer wel in het bezit van een btw-identificatienummer dan wordt de dienst belast in het land van de afnemer en betaald die de btw in zijn eigen land. We spreken dan van intracommunautaire diensten. In veel gevallen zal jouw afnemer een actieve ondernemer zijn, maar het kan ook om een organisatie gaan die geen ondernemer is maar wel over een btw-identificatienummer beschikt. De verschuldigde omzetbelasting moet verlegd worden naar de klant en dit vermeld je op de factuur.  


Bij de verleggingsregeling kijkt de Belastingdienst waar er geleverd wordt. Bij de verleggingsregeling is dat altijd in het buitenland maar het kan een land zowel binnen als buiten de EU zijn. In dat land moet de btw afgedragen worden. Let op, gaat het om een particulier in het buitenland zonder btw-identificatienummer dan moet je wel btw in rekening brengen en zal je hierover aangifte moeten doen in Nederland. Weet je niet zeker of je de verleggingsregeling wel of niet moet toepassen? Doe dan een check bij de fiscus van dat land. Jij bent altijd verantwoordelijk, jij levert immers de dienst en hoort op de hoogte te zijn van de spelregels. Ook op de site van de Belastingdienst heb je een zoekhulp voor het bepalen of de verleggingsregeling van toepassing is. 


Wanneer je de btw moet verleggen dan moet je dit ook aangeven op de factuur. Je berekent 0% door en op de btw-regel vermeld je 'btw verlegd'. Voor de Belastingdienst is het dan duidelijk dat de btw wordt verrekend in het land van de klant. Ook vermeld je het btw-nummer van de klant op de factuur. 

        Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma waar alle essentiële functionaliteiten geboden worden en waarbij je niet overspoelt raakt met informatie die je niet nodig hebt? Start dan vandaag nog met een van deze programma's.


        1. e-Boekhouden.nl - een zeer compleet programma tegen een zeer concurrerende prijs
        2. Exact - uitstekende automatisering
        3. Visma - beschikt over veel externe koppelingen

        AANGIFTE OMZETBELASTING

        Ook al bereken je geen btw bij de verleggingsregeling, je moet wel de aangifte omzetbelasting doen. Zorg ervoor dat je in je aangifte duidelijk aangeeft voor welke omzet jij de btw hebt verlegd. Het bedrag moet je opgeven bij rubriek 3 (prestaties naar of in het buitenland). Wanneer je btw hebt verlegd en uitgaven voor deze werkzaamheden hebt gedaan, mag je de omzetbelasting die jij hiervoor hebt betaald aftrekken als voorbelasting. 

         

        Het kan natuurlijk ook zijn dat de btw naar jou is verlegd. In de aangifte moet je dan vermelden om hoeveel btw het gaat. Dit bedrag reken je uit op basis van de facturen waarbij de omzetbelasting is verlegd. Zowel de vergoeding als het btw bedrag moeten ingevuld worden in rubriek 4 (prestaties uit het buitenland aan jou verricht). Wanneer de btw is verlegd voor goederen en/ of diensten die jij gebruikt voor belaste activiteiten dan mag je de verlegde btw aftrekken.  


        Maak je gebruik van de verleggingsregeling dan kan het zijn dat je ook een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) moet indienen bij de Belastingdienst. In deze opgaaf geef je aan wat het totaalbedrag van de intracommunautaire prestaties zijn geweest en vermeld je het btw-identificatienummer van de klant.


        UITZONDERINGEN

        De vuistregel is dat wanneer je levert aan een buitenlandse klant met btw-nummer je de btw verlegd en daardoor worden de geleverde goederen en/ of diensten belast in het land waar jouw klant gevestigd is. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld:

        • diensten die te maken hebben met cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs
        • diensten die te maken hebben met onroerend goed
        • diensten van restaurants en cateringbedrijven
        • personenvervoer


        BEPALEN OF IEMAND BTW-PLICHTIG IS 

        Bij de verleggingsregeling moet je echt goed onderzoeken of jouw klant wel of niet btw-plichtig is. Doe je dit niet en blijkt achteraf dat jouw klant niet btw-plichtig is, dan kun jij een naheffingsaanslag krijgen. Je moet dan alsnog de btw betalen over de goederen en diensten die je zonder btw hebt geleverd. Controleer dus altijd of het btw-identificatienummer van jouw klant geldig is. Op de site van de Europese Commissie kun je de btw-identificatienummers van ondernemers uit alle EU-lidstaten controleren. Ook ondernemers uit Nederland kun je hier terugvinden. 

              unsplash