Customer Data Platform

Haal meer omzet uit jouw klantenbestand

Een Customer Data Platform, afgekort CDP, is software waarmee je elke klant een geintegreerd profiel kunt geven. Dat betekent dat je, op basis van diverse kanalen en bronnen, de momenten vastlegt waarop jouw klant contact en interactie heeft met jouw product of dienst. Een CDP verzamelt en ordent gegevens in realtime en zet deze met behulp van een centrale database om in unieke klantprofielen. 


HOE WERKT EEN CDP?

Een CDP voegt data uit verschillende bronnen samen tot een geïntegreerde database. Daaronder valt alles van Customer Relationship Management (CRM) en Data Management Platforms (DMP) tot en met informatie over koopgedrag op website en transactiesystemen en e-commerce. 


Een CDP brengt first-, second- en third-party data bij elkaar. First-party data is informatie die je zelf verzamelt over je eigen klanten. Deze informatie kun je verzamelen via je website, app, social media, enquêtes en andere offline bronnen. Onder first-party data valt informatie zoals:

  • demografische gegevens
  • websitebezoeken en interacties
  • aankoopgeschiedenis


First-party data is één van de meest waardevolle soorten -gratis - data voor een ondernemer. Als je klant er toestemming voor heeft gegeven, zijn de data van jou. Je gebruikt first-party data om gepersonaliseerde aanbiedingen te kunnen doen. Het is waardevolle data omdat onderzoek heeft uitgewezen dat een bestaande tevreden klant vaker koopt. 

Second-party data is first-party data die je koopt of uitwisselt met andere bedrijven. 

Third-party data koop je van bedrijven die geen directe relatie met klanten hebben, denk aan dataproviders die klanteninformatie bundelen om te verkopen via wereldwijde dataplatforms.

Hoewel first-party data het beste beeld geeft van je klanten helpt third-party data in combinatie met first-party data jou met het inzichtelijk maken van je klantenbestand. Het maakt het mogelijk om nauwkeuriger op een specifieke doelgroep in te zoomen.   

    Data verzamelen, bewerken, segmenteren, personaliseren en direct gebruiken in campagnes.

    Het kan met de software van Ternair (LINK TOEVOEGEN).

    De functie van een CDP

    De belangrijkste functie van een CDP is het verzamelen van data en ordenen van verschillende categorieën klantgegevens:

    • persoonlijke gegevens. Elke klant heeft een unieke identiteit. Denk aan de naam, woonplaats, demografische gegevens, social media, rekeningnummer, etc. 
    • omschrijvende gegevens. Deze gegevens geven een specifiek beeld over jouw klant. Denk aan informatie over levensstijl, hobby's, inkomensniveau, opleiding, werk, etc.
    • kwantitatieve gegevens. Per klant kun je zien hoe vaak zij jouw website hebben bezocht, welke pagina's zij hebben bezocht, of zij iets besteld hebben, etc.
    • kwalitatieve gegevens. Deze gegevens geven extra content over de klant, denk aan reviews die ze geven. 
    • sociale gegevens. Klanten delen informatie via hun social media en informeren en beïnvloeden hiermee hun netwerk. 
    • mobiele gegevens. Klantgedrag wat via mobiele kanalen geanalyseerd wordt. 


    Zonder een CDP is het met een groot klantenbestand onmogelijk om bij te houden op welke manieren je klanten interactie hebben met jouw bedrijf. Met een CDP kun je analyses maken voor een marketingcampagne die je vervolgens gericht op een doelgroep kunt inzetten. Met klantprofielen kun je je klanten groeperen op basis van gemeenschappelijke kenmerken en gericht marketingcampagnes ontwikkelen. Dit zorgt voor extra omzet en omdat je altijd het juiste weet aan te bieden, behoud je je klanten. 


    Met doelgroep segmentatie kun je je producten en diensten afstemmen op de specifieke behoefte en voorkeuren van je klanten. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwsbrief maken en deze aan je hele klantenbestand sturen, maar je kan ook een gerichte nieuwsbrief maken en deze naar een specifieke doelgroep sturen waarbij ze uitkomen op een pagina van je website waar ze dat ene product of dienst kunnen kopen die voor die doelgroep interessant is. Met doelgroep segmentatie kun je ook de gegevens onderzoeken van hoeveel mensen hun winkelwagentje voortijdig hebben verlaten en op welk moment van het klanttraject ze dit hebben gedaan. Als je hieruit kan constateren dat dat steeds op een specifiek moment is dan kan het een goed idee zijn om die specifieke pagina eens onder de loep te nemen. Staat er iets waardoor klanten afhaken? Slimme klantsegmentatie is van onschatbare waarde voor het marketingproces. Je verbetert de klantenbinding, je vergroot je klantenbestand en het aantal aankopen die zij bij jouw bedrijf doen. 

      Krijg een uitgemeten beeld van je klanten en speel in op hun specifieke behoefte. Boost je business met de software van Blueshift (LINK TOEVOEGEN)

      GEGEVENSPRIVACY

      Wanneer je als bedrijf zijnde met klantgegevens werkt dan moet je voldoen aan de privacywetgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Nederland en de General Data Privacy Regulation (GDPR) in de Europese Unie. Een van de eisen die gesteld worden zijn dat je als bedrijf toestemming moet hebben van je klant voordat je hun gegevens mag verzamelen. Ook kan het zijn dat je interne processen moet opzetten om de gegevenskwaliteit te bewaken en om ervoor te zorgen dat je klanten op de hoogte zijn van hoe hun gegevens worden gebruikt. 


      DE VOORDELEN VAN CDP   

      • betere samenwerking: binnen een organisatie kunnen er veel verschillende bronnen van klantgegevens ontstaan. Deze gegevens kun je met behulp van een CDP integreren in één centrale database, die iedereen binnen de organisatie kan gebruiken. 
      • één accurate bron van informatie: omdat iedereen werkt in dezelfde database is deze altijd actueel. Zo werkt iedereen dus altijd met de nieuwste informatie en hoef je niet bang te zijn dat deze achterhaald is. 
      • heldere statistieken: een succesvolle marketingcampagne kan beter voorspellen wat de doelgroep nodig heeft dan de klant zelf. Een CDP verschaft waardevolle inzichten voor voorkeuren, gedrag en koopgewoontes van klanten. Met een CDP leer je je klanten beter kennen en kun je voor je klanten een prettige ervaring creëren die aansluit bij hun unieke profiel.   
      • betere integratie van systemen: een CDP integreert meerdere tools of kanalen en creëert één centrale bron voor al je data. 
      • geïntegreerde cross-channelmarketing: het verspreiden van campagnes gebeurt tegenwoordig niet alleen meer via een nieuwsbrief, maar er worden diverse kanalen ingezet, denk aan social media, mobiele apps en websites. Het verzamelen, begrijpen en delen van de data die je nodig hebt voor deze projecten kan een tijdrovend proces zijn. Met een CDP heb je alle data realtime en in een handomdraai beschikbaar. 
      • datasilo's opheffen: een datasilo, ook wel informatiesilo genoemd, is een verzameling van data afkomstig uit één of meerdere databronnen die geïsoleerd is van de rest van de organisatie. In deze situatie ontbreken er belangrijke connecties met andere data in de organisatie. Ook is de data niet zomaar voor iedereen toegankelijk en is de data in de ene datasilo vaak op een andere manier gestructureerd dan data in de andere datasilo. Het gevolg is dat het krijgen van goede inzichten erg ingewikkeld, kostbaar én arbeidsintensief is. Datasilo's ontstaan vaak wanneer bedrijven snel uitbreiden, maar nog niet bedacht hebben hoe ze de toegang tot de data binnen de organisatie gaan verdelen. Als je klantgegevens bundelt op één platform dat toegankelijk is voor alle medewerkers, weet je zeker dat je data accuraat én bereikbaar is. Hierdoor kunnen verschillende afdelingen separaat van elkaar toch gerichte acties nemen, denk aan het uitvoeren van marketingcampagnes of betalingspatronen en koopgedrag analyseren.


      MEET EN OPTIMALISEER JE RESULTATEN

      Wanneer je kiest voor een CDP dan is het belangrijk dat je vanaf het begin de resultaten meet en evalueert. Stel meetbare doelen op, zoals hogere conversieratio's, een hogere omzet en een hogere klanttevredenheid. Analyseer de gegevens en gebruik deze inzichten om je marketing- en bedrijfsstrategieën nog verder te verbeteren. Door het volgen van de prestaties van je CDP en gerichte aanpassingen te maken op basis van de resultaten haal jij het maximale uit je investering.  

        unsplash