Alles over het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur besteden aan je bedrijf. In dit artikel lees je alles over de voorwaarden voor het urencriterium.


WAAROM EEN URENCRITERIUM?

Het urencriterium is bedacht om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat iedereen zich inschrijft bij de KvK en met minimale werkzaamheden toch van de fiscale aftrekposten kan profiteren. Je moet kunnen bewijzen dat je 1.225 uur per jaar gewerkt hebt, het valt daarom aan te raden om een urenregistratie bij te houden.    


DE VEREISTEN VOOR HET URENCRITERIUM

Het urencriterium is altijd 1.225 uur per jaar. Dat geld ook als je in september start met je onderneming. Ook moet je 50 procent van je werktijd besteed hebben aan je onderneming. Dit laatste geld alleen wanneer je de laatste 5 jaar ondernemer bent geweest. Was je één van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je hier niet aan te voldoen. 


WELKE UREN TELLEN MEE?

Je mag zowel de directe als de indirecte uren die je besteedt aan je onderneming opnemen in je urenregistratie. De directe uren zijn de uren dat je declarabel bent voor de klant, de indirecte uren zijn de uren die je besteed aan je administratie, reistijd, acquisitie, vakliteratuur bijhouden, het aanschaffen van bedrijfsapparatuur of het bouwen van je website. De uren die je besteedt aan een opleiding of studie tellen alleen mee als deze nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming. Het gaat hierbij om het verkrijgen of op peil houden van je vakbekwaamheid. 


HOUD EEN URENREGISTRATIE BIJ 

Het is verstandig om een urenregistratie bij te houden. Wanneer je een inspectie van de Belastingdienst krijgt dan moet je je uren kunnen verantwoorden. Noteer de uren die je in je bedrijf stopt, houd je agenda goed bij en bewaar bewijzen. Denk aan facturen of een overzicht van je ov-chipkaart. Een goed boekhoudprogramma kan je daarbij helpen.

Zelf je urenregistratie bijhouden? Dat doe je gemakkelijk en snel via een van deze boekhoudprogramma's: 


  1. e-Boekhouden.nl - bied een zeer compleet programma tegen een zeer concurrerende prijs
  2. Exact - uitstekende automatisering
  3. Visma - beschikt over veel externe koppelingen

UITZONDERINGEN ALS JE HET URENCRITERIUM NIET HAALT

Haal je niet de verplichte 1.225 uur per kalenderjaar dan heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De uitzonderingen hierop zijn:

  • zwangerschap: je mag de niet-gewerkte uren (uren die je anders dus wel zou werken) over 16 weken verlof meetellen om aan 1.225 uur te komen
  • arbeidsongeschiktheid: wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, heb je misschien recht op een verlaagd urencriterium. Je moet dan 800 uur aan je bedrijf besteden


HEEFT HET URENCRITERIUM OOK INVLOED OP JE STARTERSAFTREK?

De starteraftrek is een aanvullend fiscaal voordeel op de zelfstandigenaftrek. Als je aan de 1.225 uur komt, en dus aan de norm voor de zelfstandigenaftrek voldoet, mag je gebruik maken van de startersaftrek. Let wel op: je mag hier alleen gebruik van maken wanneer:

  • je in de voorafgaande vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting was
  • je in de vijf voorafgaande jaren niet meer dan twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek
  • er in het kalenderjaar of in één van de vijf voorgaande jaren geen sprake was van een zogenoemde geruisloze terugkeer uit een B.V.   
unsplash