Wat is een leverancierskrediet?

Een leverancierskrediet is een kredietvorm waarbij je korte tijd geld 'leent' bij een van je leveranciers. Het houdt in dat goederen eerst worden geleverd en later pas worden betaald. Een leverancierskrediet kan interessant zijn wanneer je je inkomsten op een later tijdstip verwacht en tijdelijke schommelingen wilt opvangen.


LEVERANCIERSKREDIET OP DE BALANS

Met een leverancierskrediet betaal je (een deel van) de reeds ontvangen goederen pas op een later tijdstip aan je leverancier. Met dit krediet kun je zowel je voorraad als je cashflow op peil houden. Je kunt immers de goederen al doorverkopen en hiermee omzet maken. Op de balans staat een leverancierskrediet aan de debetzijde aangegeven als voorraad. Op de creditzijde wordt het aangegeven als een leverancierskrediet, kortlopend vreemd vermogen of crediteuren


VOORRAAD KOPEN OP KREDIET

Het financieren van de voorraad kan flink op de liquiditeit drukken. Dat geld niet alleen voor startende ondernemers maar ook voor gevestigde bedrijven die een zeer groot of snel wisselend assortiment hebben. Denk aan modebedrijven die elk seizoen een nieuwe collectie willen aanbieden. Weinig mensen die midden in de zomer al een winterjas aanschaffen. Ook wanneer een bedrijf een explosieve groei doormaakt kan het financieren van de voorraad een (te) grote impact uitoefenen op het werkkapitaal. Je hoeft in dit geval niet altijd een lening bij de bank aan te vragen, een leverancierskrediet kan in dit soort gevallen uitkomst bieden.


HOE WERKT EEN LEVERANCIERSKREDIET?

Voordat een leverancier akkoord gaat met een leverancierskrediet zullen zij bepaalde voorwaarden stellen waarmee je als ondernemer akkoord moet gaan. Elke leverancier hanteert zijn eigen voorwaarden maar de meest voorkomende zijn de betalingstermijn, de betaalvoorwaarden en de hoogte van het krediet. Ook een rentevergoeding kan gevraagd worden.


Zorg er altijd voor dat je niet afhankelijk wordt van je leverancier. Dit werkt in je nadeel, omdat de kans groot is dat je bij een overschrijding van een betalingstermijn te maken krijgt met een leveringsstop of dat het gehele leverancierskrediet opgeheven wordt. Afhankelijk zijn van één leverancier is slecht voor je onderhandelingspositie. Sommige leveranciers die een leverancierskrediet verstrekken doen dit alleen onder voorbehoud dat zij eigenaar blijven van de goederen totdat de factuur in het geheel is afbetaald. Laat je dus altijd goed informeren. 

    Wil je niet wachten tot jouw debiteuren betalen? Verkoop de factuur aan Voldaan en bij akkoord is heb jij dezelfde dag je geld op je rekening. Er zijn geen jaarcijfers, borg of zekerheden nodig.

    DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN LEVERANCIERSKREDIET

    Net als elke andere financieringsvorm heeft het leverancierskrediet voor- en nadelen. We noemen hieronder de belangrijkste. 


    De voordelen van een leverancierskrediet 

    • je kunt makkelijker goederen kopen en doorverkopen
    • je bent niet afhankelijk van de bank
    • de financieringsaanvraag gaat vaak sneller dan een lening bij de bank
    • de kosten van een leverancierskrediet zijn lager dan die van een lening bij de bank


    De nadelen van een leverancierskrediet

    • slecht voor je onderhandelingspositie als jouw leverancier weet dat je afhankelijk bent van hem
    • het kan de bedrijfscontinuïteit beïnvloeden wanneer de levering van goederen wordt stopgezet bij wanbetaling
    • je loopt kortingen mis die je bij direct betalen wel zou krijgen
    • de leverancier kan ten alle tijde de voorwaarden wijzigen of het leverancierskrediet stopzetten


    De voor- en nadelen van een leverancierskrediet zijn er niet alleen voor jou als ondernemer maar zeer zeker ook voor de leverancier. Een groot voordeel voor de leverancier voor het aanbieden van een leverancierskrediet is de klantenbinding. De leverancier biedt met een leverancierskrediet service en dat zorgt vaak voor dat laatste zetje die ondernemers nodig hebben om de goederen bij die leverancier in te kopen. Dat verkleint dan ook meteen het risico dat de leverancier met zijn voorraad blijft zitten. Toch loopt de leverancier het risico dat de facturen niet betaald worden. Zij kunnen zich hiervoor verzekeren met een kredietverzekering. 

      Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

      HET AANVRAGEN VAN EEN LEVERANCIERSKREDIET 

      Om te bepalen of er een leverancierskrediet verstrekt kan worden aan een ondernemer zal de leverancier naar de jaarcijfers van een onderneming kijken. Deze worden opgevraagd bij de KvK. Zorg dus dat je altijd je jaarcijfers deponeert bij de KvK, je weet nooit wanneer je hiervan gebruik wilt maken. Zoals gezegd, ook gevestigde bedrijven of bedrijven die een explosieve groei doormaken, maken vaak gebruik van een leverancierskrediet. Het is belangrijk dat de leverancier een goed en positief beeld kan vormen van de financiële cijfers van jouw onderneming.    


      Ben je een startende ondernemer en kan je simpelweg nog geen cijfers overleggen? Dat is niet altijd een probleem. Als jij een gedegen ondernemingsplan voorzien van een realistisch financieel plan kan overleggen dan zijn sommige leveranciers evengoed bereid om een leverancierskrediet aan te bieden. 

        unsplash