In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0, 9 en 21%. Ook werkzaamheden kunnen vrijgesteld zijn van btw. In dit artikel vertellen we je meer over btw-tarieven en vrijstellingen.
WANNEER BEN JE BTW-PLICHTIG?
Zodra jij jouw bedrijf inschrijft bij de KvK wordt je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Van de Belastingdienst krijg je vervolgens een btw-identificatienummer toegekend. In Nederland is elke ondernemer btw-plichting, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. De Belastingdienst toetst of je als ondernemer btw-plichtig bent aan de hand van een aantal zaken, waaronder:
WELKE BTW-TARIEVEN ZIJN ER?
Over de meeste goederen en diensten betaal je in Nederland 21% btw. Daarnaast bestaat er ook een verlaagd tarief van 9% en een btw-tarief van 0%. Welk tarief op jouw onderneming van toepassing is hangt af van welke goederen je verkoopt of welke diensten je aanbied.
HET ALGEMENE BTW-TARIEF VAN 21%
Dit tarief is op veruit de meeste goederen en diensten van toepassing. Je brengt dus altijd 21% btw in rekening tenzij je product of dienst onder de uitzonderingen valt die je hieronder leest. Koop je een product of dienst bij een andere ondernemer? Dan is er ook aan jou btw in rekening gebracht. Deze btw mag je aftrekken van de omzetbelasting die jij moet betalen.
Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma waar alle essentiële functionaliteiten geboden worden en waarbij je niet overspoelt raakt met informatie die je niet nodig hebt? Start dan vandaag nog met een van deze programma's.
HET VERLAAGDE BTW-TARIEF VAN 9%
Voor een beperkt aantal goederen en diensten mag je 9% btw berekenen. De overheid wil dat bepaalde producten en diensten voor zo veel mogelijk mensen betaalbaarzijn. Het achterliggende idee is dat mensen die het minder breed hebben een relatief groot deel van hun inkomen besteden aan deze basisproducten. Bij andere producten en diensten wil de overheid deze stimuleren. In al deze gevallen geldt daarom het verlaagde btw-tarief.
Voorbeelden van goederen met 9% btw
Voorbeelden van diensten met 9% btw
HET NULTARIEF
Het nultarief geldt maar in een paar gevallen en is iets anders dan vrijstelling van btw. Het nultarief geldt voor ondernemers die zakendoen met het buitenland en is met name van toepassing op bepaalde internationale transacties. De uitvoer van goederen naar een land buiten de EU valt onder het nultarief, maar ook wanneer je goederen levert aan een andere ondernemer binnen de EU of wanneer je diensten levert voor exportleveringen mag het nultarief gehanteerd worden.
GOEDEREN WAARVOOR JE HET NULTARIEF MAG HANTEREN
JE HEBT OOK DIENSTEN WAARVOOR JE HET NULTARIEF MAG HANTEREN
Wanneer je het nultarief hanteert dan zet je op de factuur 0% btw. De omzetbelasting die je betaalt over de uitgaven, kun je wel aftrekken als voorbelasting. De gedachte achter het nultarief is dat de consument in het buitenland de btw over de goederen en diensten betaald. Dit geldt ook voor goederen en diensten die een ondernemer in Nederland invoert. Daar wordt in het land van herkomst ook geen btw over berekend. De consument in Nederland betaalt de btw. Dit heet btw verleggen ofwel de verleggingsregeling.
Ben jij op zoek naar fulfilment partner die de volledige afhandeling van jouw bestellingen uitvoert? Vraag dan vandaag een vrijblijvende offerte aan bij CB, Bleckmann, Active Ants, Pakjesfabriek of Monta.
BTW-VRIJSTELLING
Sommige beroepen of specifieke werkzaamheden zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Medische specialisten hoeven bijvoorbeeld geen btw af te dragen. Dit geldt ook voor personeel in het onderwijs, uitvaartondernemers of freelance tekstschrijvers die strikt inhoudelijke bijdragen leveren aan een website, tijdschrift of een ander medium. Op de website van de Belastingdienst vindt je de volledige lijst met vrijgestelde goederen en diensten.
Wanneer je bent vrijgesteld van btw dan mag je ook geen btw in rekening brengen bij je klant. Op de factuur vermeld je dat er sprake is van een vrijstelling.
Het kan ook zijn dat jouw bedrijfsactiviteiten zowel vrijgestelde als belaste omzet omvatten. Bij sommige beroepen heb je te maken met verschillende tarieven. Een journalist heeft een vrijstelling voor regulier werk, maar voor commercieel werk moet er wel het normale tarief van 21% gehanteerd worden.
Is het enigszins onduidelijk waar de goederen of diensten die jij wilt aanbieden onder vallen? Doe dan altijd een check bij de Belastingdienst. Je wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan.
Wat zijn de voordelen van btw-vrijstelling?
KLEINEONDERNEMERSREGELING (KOR)
De Kleineondernemersregeling is voor starters die op jaarbasis weinig omzet draaien. Je hoeft dan geen btw meer in rekening te brengen of af te dragen. Uiteraard mag je dan zelf ook geen btw meer aftrekken. Je krijgt btw-vrijstelling en hoeft geen btw meer op je facturen te vermelden. De voorwaarden voor de KOR zijn:
Wil je meer weten? Je leest hier alles over de KOR.
Alle rechten voorbehouden © 2024 Aftrekposten voor ondernemers